You are here: / Why / Socio-cultural Benefits


Perfitimet Social-kulturore


Turizmi i Qendrueshem Bregdetar ka potencialin per te promovuar zhvillimin nepermjet krijimit te punesimit, rishperndarjes se te ardhurave dhe zbutjes se varferise. Impaktet pozitive te turizmit te qendrueshem shpjegohen me poshte.

 

 

 

Turizmi si nje force per paqen

Te udhetuarit sjell njerezit ne kontakt me njeri-tjetrin. Nderkohe qe turizmi i qendrueshem ka dhe arsimimin nje element te tij, ai mund te forcoje mirekuptimin midis njerezve dhe kulturave dhe te siguroje shkembim kulturor midis mikpritesve dhe miqve. Kjo i shton shancet qe njerezit te zhvillojne simpatine e ndersjellte, mirekuptimin dhe te largojne paragjykimet.

 

Forcimi i komuniteteve

Turizmi i Qendrueshem Bregdetar mund te shtoj vlere te vitalitetin e komuniteteve ne nje sere menyrash. Shembuj jane ngjarjet dhe festivalet e rezidenteve lokal ku ata jane pjesemarresit dhe spektatoret primare. Shpesh here keto rifreskohen dhe jane zhvilluar si pergjigje ndaj interesave te turisteve.

Punet e krijuara nga turizmi mund te luajne rolin e nje motivuesi shume te rendesishem per reduktimin e emigracionit nga zonat rurale. Banoret lokale gjithashtu mund te rrisin edhe influencen e tyre ne zhvillimin e turizmit, si edhe te permiresojne punet dhe perpektiven e te ardhurave te tyre nepermjet trajnimit profesional lidhur me turizmin dhe zhvillimin e aftesive organizative dhe ne biznes

 


Gjate Samitit te Pare Global per Paqen Nepermjet Turizmit (Nentor 2000) m eshuem se 450 udheheqes nga e gjithe bota ne industine e udhetimit dhe turizmit ratifikuan "Deklaraten Amman" e cila njihte udhetimin dhe turizmin si nje industru globale paqesore. Dokumenti i perkushtohej ndertimit te kultures se paqes nepermjet turizmit duke mbeshtutur turizmin si nje aktivitete fondamendatl human. E cliruar nga kufizimet e sajuara dhe duke respektuar diferencat humane dhe diversitetin kulturor. "Marredheniet paqesore midis te gjithe njerezve duhet te promovohen dhe te ushqehen nepermjet turizmit te qendrushem", thuhet ne dokument. Ai bente apel per mbrojtjen dhe restaurimin e monumenteve historike dhe veprave unike, te vizitueshme nga te gjithe, si "pasuri te cmuara per njerezimin dhe trashegimine tek breazat qe vijne". Ruajtja dhe perdorimi me zgjuarsi i mjedisit, gershetuar me ekuilibrin ekologjik, "jane thelbesore per te ardhmen e turizmit" nderkohe qe njihemi edheme "zgjuarsine prej lashtesise dhe kujdesemi per Token"( International Institute for Peace Through Tourism ).

 

Zhvillimi i lehtesirave si perfitim per banoret lokale

Ne rastet kur industria e turizmit mbeshtet krijimin e lehtesirave per komunitetin dhe sherbimeve te cilat ne te kundert nuk do te zhvilloheshin mund te sjelle nivele me te larta mireqenie ne nje destinacion. Perfitimet perfshijne permiresim te infrastruktures, permiresime ne transport dhe shendet, struktura te reja argetuese e sportive, restorante dhe hapesira publike sie dhe nje prurje komoditetesh dhe ushqimesh te nje cilesie me te larte.

 

Shembuj
Per disa vite me radhe, hotelet Aldemar ne Greqi kane bashkepunuar me komunitetin lokal per te mbrojtur ambjentin rrethues sie dhe per te permiresuar cilesine jetes se banoreve. Sebashku me punonjesit e vete ata po zbatojne programin mjedisor "Mare Verde" dhe njekohesiht marrin pojese edhe ne nje sere programesh dhe organizimesh nderkombetare mjedisore te tilla si: Globi i Gjelber apo WWF . Nder te tjera, programi Mare Verde perfshin kursimin e energjise nepermjet paneleve diellore, fushata per mbjelljes e pemeve, blerje frutash, perimesh dhe bimesh sezonale nga fermat lokale; mbajtjen e nje festivali te pervitshem eko-kulturor; dhe inkurajojne stafin qe te vazhdojne te zhvillojne njohurite e tyre per ceshtje mjedisore. Per vec kesaj, plazhet e tyre jane vleresuar me Flamurin Blu Europian qe nga 1998 dhe ne vazhdim.

Shembull
£ukêcin dhe Pobierowo jane shembuj te zhvillimit turistik ne rezortin bregdetar ne Bregun Perendimor Pomeranian ne Poloni.

Ne te kaluaren, qyteti i £ukêcin ishte nje fshat shume i vogel bujqesor. Turistet filluan ta vizitonin ate ne fillim te shekullit te njezete. Po te shohim nje harte te 1943 zona e ndertuar ishte rreth 500-700 metra nga bregu. Sot, qyteti i £ukêcin eshte shtrire drejt lindjes dhe nje qender turistike dhe relaksuese eshte zhvilluar se bashku me shtepite e tjera. Rruga nga Dziwnow per ne Rewal u ndertua per te lehtesuar udhetimin midis vendbanimeve ne bregdet dhe per te permiresuar infrastrukturen e transportit ne fshat.

Historia e Pobierowo filloi ne shekullin e gjashtembedhjete dhe ka lidhje me nje familje gjermane e quajtur Kleis. Nga gjysma e dyte e shekullit te 19-te, Pobierowo filloi te ndryshonte karakterin bujqesor te tij per shkak te perkeqesimit te tokave bujqesore prej reres se bregut. Kjo eshte arsyeja perse ne fillim te shekullit 21-te kishte vetem 3 fermere ndersa ne 1886 kishte me dhjetera te tille.
Ne 1907 Hoteli "Seeblick" u ndertua pergjate bregut nga nje fermer i quajtur Frohreich. Kjo shenoi edhe fillimin e banjove te diellit dhe relaksin ne Pobierowo. Me vone, te tjera familje fermere filluan te vendoseshin ne pjesen perendimore te qytetit. Ne vitin 1939, nje pronar i rendesishem toke i ndau pronat e tij ne trualle per 800 m2 secila dhe ia shiti ato njerezve nga Berlini te cilet ndertuan aty shtepi te vogla prej druri per pushime.


Sot, rruga kryesore turistike eshte Grunwaldzka Street e cila ndodhet 100 metra nga vija bregdetare. Kjo rruge eshte pothuaj 4 kilometra e gjate deh lidh pjesen lindore dhe perendimore te qytetit.

Keto dy rezorte bregdetare jane te shquara per plazhet e gjera dhe te pastra, shkembinjte, pishat shekullore dhe pyjet me bredh. Qyteti i £ukêcin dhe qyteti Pobierowo vazhdojne te zhvillohen ne menyre dinamike pergjate bregut por ato kane gjithashtu karaketirin specifik si qytete turistike.

 

 

Rivitalizimi i kultures dhe traditave

Turizmi i Qendrueshem ka potencialin per te permiresuar ruajtjen dhe transmetimin e traditave kulturore dhe historike. Duke kontribuar ne mbrojtjen dhe menaxhimin e qendrueshem te burimeve natyrore sjell edhe mundesine per mbrotjen e trashegimise vendore apo per te rivitalizuar kulturen kombetare, per shembull duke rigjeneruar artizanatin dhe zejtarine.

 

Turizmi mund te inkurajoj perfshirjen sociale dhe krenarine

Ne disa raste, turizmi mund te ndihmojene rritjen e ndergjegjes lokale ne lidhje me vleren financiare te saiteve natyrore dhe kulturore. Ai mund te stimuloje nje ndjenje krenarie per trashegimine kombetare dhe lokale dhe te rrise interesin per ruajtjen e saj. Me gjeresisht, perfshirja e komuniteteve lokale ne zhvillimin e turizmit te qendrueshem dhe operacionet eshte nje kusht i rendesishem per perdorimin e qendrueshem dhe mbrojtjen e biodiversitetit.

 

  Shembull
Ne Hjälmö, nje ishull ne arqipelagun e Stokholmit, Suedi, disa familja te Västergården po drejtojne njekohesisht nje kompani per guidues turistike ne arqipelag si edhe fermat e tyre ekologjike. Vizitoret mund te vijne dhe te qendrojne ne ishull, te bejne ture si edhe te blejne produket nga ferma si sallam arqipelagu, qingj te tymosur dhe lekure. Turet ne Västergården jane te orientuar nga zakonet dhe ne varesi se cfare do te deshironin vizitoret. Gjate turit, guiduesi i lejon vizitoret te njohin nga se perbehet arqipelagu dhe sesi duket jeta ne nje ishull qe arqipelag, si ne te tanishmen ashtu edhe ne te shkuaren. Sesi u krijua arqipelagu, sesi era, moti, shirat dhe njeriu e kane ndihmuar te marre formen qe ka sot, jane te gjitha ceshtje qe u shpjegohen vizitoreve. Vizitoret njihen me peisazhin natyror dhe kulturor ne te cilin ata gjejne veten dhe me rendesine e peisazhit bujqesor ne arqipelag. Eshte e rendesishme qe kjo te ruhet per te ardhmen (Svenska Naturskyddsföreningen Shoqeria Suedese per Mbrojtjen e Natyres ).

 

Shembull
Ne 1999, ACI Marina ne Dubrovnik, Kroaci, mori cmimin mjedisor Flamuri Blu Europian. Ky cmim i jepet shoqerive qe bejne perpjekje te posacme per te mbajtur plazhet dhe detin te bukura dhe i menaxhojne ato me shqetesimin per mjedisin lokal. Flota detare po bashkevepron me shkollat lokale per aktivitete edukative dhe aksione pastrimi te tilla si mbledhje dhe vecim mbeturinash. Kjo behet me qellim qe te ruajne etiketen e tyre Blue Flag. E vendosur ne grykededhjen e lumit Ombla, ajo mund te arrihet me rruge nga qendra e qytetit. Eshte krijuar nje kend informativ per jeten detare me te gjithe informacionin e nevojshem, broshurat, fletepalosje, librat etj, per turistet dhe vendasit qe te mesojne dhe te kuptojne me shume per mjedisin lokal ( ACI Marina, Dubrovnik , Blue Flag Campaign ).

 

Perfitimet per turistet e turizmit te qendrueshem

Perfitimet e vizitoreve nga turizmi i qendrueshem jane te shumta: ata mund te shijojne natyre dhe peisazhe te paprekura, cilesie mjedisore (uje dhe ajer te paster), komunitet te shendetshem me nivel te ulet krimi, kultura dhe tradita lokale autentike dhe vazhdojne te lulezojne.

 

Exercise for user
Duke marre ne konsiderate elementet pershkrues nga perkufizimet e turizmit te qendrueshem te cituara me siper, beni nje liste kontrolli me kriteret qe do te perdornit ju per te vleresuar qendrueshmerine e turizmit bregdetar 


This site is optimized for viewing with Internet Explorer 4 and higher